Би било най-добре да гледаме на тенденциозните диети за отслабване със скептичен поглед. Особено

...
Би било най-добре да гледаме на тенденциозните диети за отслабване със скептичен поглед. Особено
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаеш за хормоналната диета

Би било най-добре да гледаме на тенденциозните диети за отслабване със песимистичен взор. Особено на тези, които изискват внезапна смяна в сегашния ни метод на хранене или пък са прекомерно ограничаващи.

Диетите, които изискват да елиминираш цели хранителни групи или да приемаш оскъдни калории, постоянно са по-вредни, в сравнение с потребни. Освен това тежестта не постоянно е благонадежден знак за здравето или хормоналната ти среда, защото има и редица други фактори, които съставляват здравословния метод на живот.

Хормоналната диета твърди, че „ рестартира “ хормоналната среда посредством промени в диетата, като по този начин хем усъвършенства здравето, хем прави отслабването по елементарно. Но работи ли в действителност и безвредна ли е? Или това са просто празни приказки?

В тази публикация ще си отговорим на тези и други въпроси, свързани с нея.

Какво е Хормонална диета?

Хормоналната диета е метод на хранене, който произлиза от книгата на доктор Наташа Търнър, лекар по натуропатична медицина. Т.е. лечение с натурални средства. Диетата има за цел да управлява хормоналните съмнения при дамите, които предизвикват наддаване на тегло и други здравословни проблеми.

Диетичният проект е разказан в три стъпки, продължава шест седмици и твърди, че хармонизира хормоналната среда и поправя отрицателните съмненията в нея. Освен това проектът включва указания за рутинни извършения, способи за детоксикация и хранителни добавки.

Структура на хормоналната диета. Как работи?

Първата фаза се състои от двуседмичен детокс, в който се отстраняват няколко групи храни. Те включват глутен, краве млечни артикули, разнообразни масла, фъстъци, захар, изкуствени подсладители, алено месо, цитрусови плодове, алкохол и кофеин. По време на тази фаза се изисква и банкет на добавки като Омега рибено масло, противовъзпалителни средства и пробиотици.

Във втората фаза някои храни се прибавят назад, като в същото време описваш реакцията на тялото си към всеки вид храна. Тази фаза към момента е ограничаваща, защото би трябвало да избягваш по този начин наречените храни, които „ попречват хормоните “. Тези храни включват риба, за която се счита, че има високи равнища на живак, месо и кафе, които не са органични, сушени плодове като стафиди и фурми, фъстъци и подсладители с фруктоза.

Трета фаза прибавя физическа интензивност, в това число сърдечно-съдови извършения и силови тренировки, и продължава същата диета от втора фаза.

Безопасна ли е?

Американският център за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) предлага намаляване с не повече от 0.4 - 0.9 кг на седмица. Като това намаляване би трябвало да се реализира с композиция от промени в питателните привички и физическа интензивност.

Въпреки това наставление, хормоналната диета твърди, че може да обезпечи намаляване с до 5 – 5.5 кг за 2 седмици. Прекалено бързо движение, в прорез с избраните здравословни и безвредни правила. Вероятно огромна част от това тегло се дължи на изхвърляне на течности, породено от елиминирането на редица въглехидратни храни. Това не е устойчива загуба на тегло и изчистената от тялото вода може елементарно да се върне откакто първичната фаза завърши или в случай че се върнеш към естествените си хранителни привички.

В допълнение, отслабването през първите седмици от тази диета се търси главно и единствено с промени в храненето, без добавена физическа интензивност (тя бива включена чак в третия стадий на диетата).

Обещанията за бързо намаляване мога да бъдат нездравословни и за душeвността. Тези обещания постановат нереалистични или трудно-постижими упования, които, при възможен крах, водят до отчаяние, самообвиняване и утежняване на отношението към храненето и тежестта. И в последна сметка – до неуспех в дълготраен проект.

Има ли някакви преимущества?

Вероятно към този момент си наясно, че това не е най-хубавият метод за свалиш непотребното тегло. И въпреки всичко – някои от предписанията на диетата към храненето в действителност са положителни, в случай че ги вземем като самостоятелни препоръки.

Например, в нея се подчертава върху задачите, богати на хранителни субстанции храни през първите шест седмици. Елиминирането на алкохола, рафинираните захари, царевичния сироп с високо наличие на фруктоза и мощно модифицираните храни (доколкото е възможно) също е добър за всички ни съвет, без значение дали имаме проблеми с тежестта или не.

Също по този начин, множеството храни, включени в Хормоналната диета, са в сходство със средиземноморския диетичен модел, с високо наличие на фибри и ниско наличие на наситени мазнини. Храни като фасул и леща, ядки, семена, плодове, зеленчуци, постни протеини и ненаситени масла към момента са включени в този хранителен проект и като цяло те са добре проучени и потвърдено поддържат дълготрайното здраве.

Какви са минусите?

Като за начало, тази диета не разполага с доказателства, учредени на проучвания, които да поддържат успеваемостта й. Привържениците й настояват, че хормоналната диета ще усъвършенства съня, ще обезпечи блестяща кожа и здрава коса, без да има научни доказателства за това. А и както казахме, популяризира загуба на тегло от 5-6 кг в границите на двуседмичен интервал, което е нереалистично и неустойчиво за множеството хора движение.

Ако имаш същински хормонален дисбаланс, като да вземем за пример повишен инсулин, той няма да бъде поправен в шестседмичната времева рамка на Хормоналната диета. Най-малкото тъй като цялостното възобновяване на кръвта лишава най-малко три месеца.

Освен това, не е потвърдено, че елиминирането на избрани храни поправя хормоналния дисбаланс. Положителен резултат върху хормоните ни имат по-скоро цялостният баланс на хранене и непрекъснатият банкет на въглехидрати.

И най-после – тази диета прокламира потреблението единствено на органични меса, кафе и други храни. А в случай че си се завъртал към БИО щанда в множеството огромни магазини, може би си наясно, че да се храниш напълно органично не е по никакъв начин на ниска цена начинание, изключително в случай че готвиш за цяло семейство. В същото време практиката към този момент ясно е посочила, че може да се поддържа здравословно тегло и здраво здраве даже и с стандартно и по-лесно налично за всеки меню. И не е нужно да ставаме плебеи на „ БИО “ рекламата, с цел да живеем здравословно.

В заключение…

Преди да се подложиш на диета, която твърди, че „ оправя “ хормоните ти, намерения дали това в действителност е основателна причина за проблемите с тегло и здравето ти. Имаш ли направени проучвания за хормонален дисбаланс? Опитал ли си с по-умерен метод, преди да се насочиш към диета за справяне с казуса? Потърсил ли си лекарско мнение по въпроса?

Истина е, че множеството хора нямат хормонален дисбаланс. А дисбаланс в метода си на живот.

Може би всичко, от което имаш потребност, в действителност е надзор над порциите си, повече придвижване, сън и време за възобновяване и по-малко стрес.

А в случай че си в действителност угрижен за своя хормонален баланс и имаш терзания за здравето си, би трябвало да приказваш със своя доктор и да последваш препоръките му, вместо да разчиташ на евентуално нездравословни и ограничаващи фешън диети, които настояват, че могат да поправят всичко.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР